819


Dünya sinemasının usta isimlerinden İtalyan yönetmen ve senarist Ettore Scola, 84 yaşında hayatını kaybetti.

10 Mayıs 1931’de Trevico’da dünyaya gelen Scola, sinemaya ilgisi hukuk okumak için gittiği Roma’da başladı. Hukuk öğrenimini tamamladıktan sonra Scola, 1953 yılında Sergio Grieco’nun yönettiği “Fermi Tutti Arrivo io” adlı filmin senaryosuyla giriş yaptı. Ruggero Maccari ile birlikte birçok senaryoya imza attı.

İlk filmi “Se permette parliamo di donne / Let’s Talk About Women / Kadınlar Hakkında Konuşalım'ı 1964’te çekti.

İkinci Dünya Savaşı sonrası İtalyan toplumunun resmini çizdiği, 1974 yapımı ‘Nous nous sommes tant aimés /
We All Loved Each Other So Much / Birbirimizi Öyle Çok Sevmiştik ki' filmiyle uluslararası alanda büyük bir başarı kazandı.

Scola, 1977’de Sophia Loren ve Marcello Mastroianni’nin rol aldığı ‘Une Journée Particuliére / A Special Day / Özel Bir Gün' filmini yönetti, film, En İyi Yabancı Film Dalında Oscar’a aday gösterildi. Film İkinci Dünya Savaşı sırasında faşist İtalya’da geçen bir radyo programcısının hikâyesini anlatır. Birçok ailenin bir arada yaşadığı bir sitede geçen film, herkesin bir resmi törene katıldığı ve kimselerin ortada görünmediği bir günü anlatır. Bir baskı rejimini anlatmasına rağmen hiçbir savaş aygıtının gösterilmemesi ve aralarında cinsel bir ilgi olmamasına rağmen iki kişinin birbirine ne kadar yakınlaşabileceğinin anlatılması filmin dikkat çeken özelliklerindendir.

​Kariyeri boyunca 40’a yakın film çeken Scola, yapıtlarında genellikle İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemdeki İtalya’nın siyasi ve sosyal yaşamını konu edindi.


Ödülleri:
1976 : Ugly, Dirty and Bad : Cannes Film Festivali En İyi Yönetmen ödülü.
1978 : A Special Day : Golden Globe En İyi Yabancı Film ödülü.
1980 : The Terrace : Cannes Film Festivali En İyi Senaryo ödülü.
1984 : Le Bal : Berlin Film Festivali Gümüş Ayı En İyi Yönetmen
1995 : Le Roman d’un Jeune Homme Pauvre : Venedik Altın Aslan ödülü.
Tüm Ödülleri: IMDB

Kimi sinema eleştirmenlerine göre ‘Le Bal’ filmi Scola’nın kariyerindeki zirve noktasıdır.

Scola, 2011 yılında yaptığı bir açıklamada, ”Kendimi yavaş yavaş piyasanın kurallarına uymak zorunda hissettim ve özgürlüğümü kaybetmeye başladım” diyerek sinemayı bırakmıştır.

0 yorum:

Yorum Gönder