2

Homeland adlı bir politik gerilim dizisine başladım.. Her gece tek bölüm izlemeyi planlıyorum..


Konu: 8 yıldır Irak'ta kayıp olan Amerikan askeri Nicholas Brody bir operasyon ile kurtarılıp ülkesine bir kahraman olarak getirilir. CIA ajanı Carrie Mathison ise muhbirinden, bir Amerikan askerinin taraf değiştirerek El Kaide ajanı olduğunu ve terör eylemleri için Amerika'ya geri döneceğini öğrenmiştir. Ve o askerin Brody olduğuna inanıp onu takibe başlar.

1.sezon 1.bölüm: Pilot:
Yönetmen: Michael Cuesta

Baş kadın karakter: Carrie Mathison.. Film grameri açısından görsel anlatım kodlarına da baktığımızda, Carrie'nin bize ilk sunuluşu solda: güçlü bir karakter olduğunu gösteriyor; başına buyruk, her söze itaat etmeyen, kendi doğrularını uygulayan, korkusuz bir ajan olarak sunuldu ilk olarak bize.. ki bu önemli bir bilgidir... Duygudurum bozukluğu sebebiyle içtiği bir ilaç var.. O ilacı içerken her defasında bize Carrie yansımadan gösterildi. Yani görünen dışında başka bir kişiliği daha var dedi görsel dil. Ama yansıma sadece ilaç içerken yapıldığı için, gizli kişiliğinin hastalıkla bir ilgisi var.

Baş erkek karakter: Nicholas Brody.. Karakterin bize ilk sunuluşu: aynada kendisi ile bakışması şeklinde oldu! Bu ciddi bir ilk tanıtımdır karaktere dair. Ve bize şunu der: Yansıma olduğu için karakterin görünenin dışında da bir kişiliği var. Yansıması ile bakıştığı için: karakter ciddi bir kişilik çatışması yaşıyor! Ayrıca yansımasının gösterileceği ayna buharlıydı. Yani görünmeyen gizli kişiliğinin ortaya çıkışı bile çok zor olacak. Çok iyi saklanan bir gizli kişilik. Buharı eliyle Brody kendi sildiği için bunu da, o gizli kişiliğin ortaya çıkması ancak yine kendisi sayesinde olacak şeklinde yorumluyorum.

Nicholas'ın karısı Jesica Brody.. Karakterin bize ilk sunuluşu diğer asker ile sevişirken oldu. Sinemada kadın karakterlerin ilk gösterilişleri önemlidir. Jesica'nın da ilk bu şekilde sunulması yine çok manidar. İleride kadının sürekli bu sevişmesi sorun olarak karşımıza gelecektir. Ve kadının da seyircide hep kocası değil de başka bir erkekle sevişmesi algısı sağlam oluşmuş olur. Bir de evdeki barbekü partisinde karı koca arasında ciddi bir pencere kullanımı vardı.. ki bu da yine görsel okumada karı kocanın bir daha asla gerçekten biraraya gelemeyeceklerini anlatır. Hatta karısının yanında diğer askerin olması da kadının gerçekte o asker ile bir hayatı olduğunu anlatır.

Evet ilk bölüm için film grameri açısında görsel okuma sonuçlarım bunlardır.

3 yorum:

Nilay dedi ki...

Fatoscum ben hamileyken basladik bizde o diziye. Sandigin gibi her gece bir bolum izleyemiyorsun malesef. Aksam 6 da net basina oturup sabah 4 e kadar saymadim kac bolum izledigimiz oluyordu cok iyi bir dizi...

Nalan dedi ki...

Tek bölüm ile kalmaz cnm çok güzel bir dizi

Deniz dedi ki...

Fatoş izlemediysen "The Leftovers" tam sana göre bir dizi. Tom Perrota nın kitabından uyarlama. İlk sezon on bölüm, kitabın tamamını işledi. Her bölümü film gibi, müthiş.

Yorum Gönder