68


Nurancımın yılbaşı hediyelerini ancak açabildim.. Nasıl bir yoğunlukta gidiyorsa hayat artık, paket paket armağanlarımı eve çıkardım, tadını çıkarabileceğim özel anları bekliyor hepsi açılmak üzere :)

Öncelikle paketten ilk tadını çıkaracağım şey kartpostalı ve yazdığı yazı idi Nuranın :) her yıl itinayla seçer yılbaşı kartını.. ve diyor ki bana bu yıl: "Hayallerimiz var hepimizin, ama kaçımız peşinden gidecek kadar cesur? Sen işte o cesurlar içindesin. Küçük dev kadınsın benim için. İyi ki tanıdım seni. 2015 rüyalarının ötesinde güzel bir yıl olsun." 


2015 Resimli Edebiyat Takvimi: Çocukluğumuzda sanırım hepimizin evlerinde olan maarif takvimlerini anımsatan ama içeriği ile tam da bize göre olan bir takvim çıkardı İletişim Yayınları bu yıl.. Çıkacağı haberini aldığımızdan beri gün saymıştık bizler de.. Ve Aralık ortası gibi tanıştık kendileri ile.. Ben tam cafeye de alayım diye düşündüğüm anlarda yetişti Nuran'ın armağan paketi :) 
50'den fazla yazarın ve 15 çizerin eşlik ettiği takvimde öyküler, bilgiler, karikatürler vs. var. Adı üstünde bu bir edebiyat takvimi.. Çok sevilecek belli.. Hemen 1 Ocak Perşembe'nin yaprağından bir alıntıyı not edeyim: "Küçük adamların belirmeye başlaması da yeni yılın ilk gününe denk geldi. Bulutlu bir perşembe sabahı... Doğa'yı birbirinden hayran bakışlarla süzen küçücük, son derece yakışıklı adamlar." Hakan Bıçakçı - Doğa Tarihi


Filmler ve Rüyalar: Nuranın "rüyalarımıza.." yazarak armağan ettiği bu kitabın kapağı bile benim gönlümü çelmeye yetti.. Çok sevdiğim ve hatta Film Analizi Atölyesinde işlediğim filmlerden biri olan Andrei Tarkovski'nin 1979 tarihli eseri Stalker filmindeki rüya mı gerçek mi olduğu konusunda hala tartıştığımız sahneden bir görsel.. Poster yapıp asasım var bu görüntüyü.. Bu kitabı da çok seveceğime eminim.. Ve hemen Thorsten Botz-Bornstein imzalı bu kitabın "Rüya Zamanı ve Film Sanatı" adlı Giriş Bölümünün ilk cümlesini de not edeyim: "Rudolf Arnheim'in 'Görsel Düşünme' adlı kitabında, film ve rüya arasındaki temel bir bağlantıyla temsil edilen ve Freud'un rüya-çalışması kapsamında düşünüldüğünde hemen anlamlı hale gelen bir meseleye dikkat çeker: .. Freud, akıl yürütmenin önemli mantıksal bağlantılarının imajlarla nasıl temsil edilebildiği sorusunu ortaya atar. Benzer bir problemin görsel sanatlarda da mevcut olduğunu söyler. Rüya imajları ve sanatta yaratılan imajlarla düşünce aracı olarak hizmet eden zihinsel imajlar arasında gerçekten de paralellikler vardır; ama benzerliğe dikkat ederek, farklılıkların da ayrımına varırız ve bu farklılıklar, düşünce imajlarını daha keskin biçimde nitelemeye yardım eder."


Metis Defterleri 5: Her sayfasının altında bir kitaptan alıntı cümle bulunan minik harika bir defter! Defter okunur mu?! Okunur :) Metisin defterleri de ajandaları da okunur.. Bu defter de bir yandan üstüne notlar alırken bir yandan da alttaki alıntıyı okumak keyif verici.. Ve hemen ilk sayfadaki alıntıyı da not edeyim: "Her okur, okuma esnasında kendi benliğini okur." - Rita Feslki - Edebiyat Ne İşe Yarar?


Minik kedili kitap ayracı da ayrıca hoş :) Çok teşekkürler dostum Nuranım :)

0 yorum:

Yorum Gönder