159

şimdiye kadar "hayatı farklı görmek" benim için imgesel bir ifade idi.. altı derin.. bugünden itibaren artık sadece imgesel bir anlatım değil.. ürkütücü bir şekilde fiziksel olarak da farklı gördüğümüz gerçeği ile yüzleştim bugün..



Bugün dünyada tartışılan konu buydu.. "Bu elbisede hangi renkleri görüyorsunuz?" Ve ikiye bölündü insanlar.. "Beyaz ve Dore" ile "Mavi ve Siyah" görenler olarak.. Ben de "Beyaz-Dore" görüyorum.. Kızım "Mavi-Siyah" görüyor.. Arkadaşlarım da ikiye bölündü.. Herkes şaşkınlıklar birbirine aynı tepkiyi veriyor.. 
"Şaka yapıyorsun di mi? Beyazı ve sarıyı görmüyor olamazsın!!"
"Şaka yapıyorsun di mi? Mavi ve siyahı görmüyor olamazsın!!"


Bu kadar birbirinden uzak şekilde nasıl görebiliriz?

Gerçek görüntü: mavi siyah olanmış

Elbisenin gerçekte ne renk olduğu umrumda değil.. Çünkü farklı ışıklarda çekilen fotoğraflarda farklı görünebilir renkleri.. Ama burada ürkütücü bir şey var.. Hem de fazlasıyla ürkütücü! Aynı anda, aynı ışıkta, aynı ekrana birlikte bakan iki kişi nasıl olur da yukarıdaki lamalarda olduğu gibi birbirinden bu kadar uzak renkleri görebilirler..

Ben sağdaki lamanın aynısını görüyorum.. hafif maviye çalan kirli beyaz ile hardal rengi..
Hemen yanımdaki arkadaşım işe soldaki lamanın aynısını görüyor.. mavi ile gri siyah..

şaşkınım..
artık hiçbir şeyden emin olamayacağım.. 
artık aynı şeye bakarken aynı şeyi gördüğümüzden hiçbir zaman emin olamayacağım..
şaşkınım..

2 yorum:

Leylək Xəlifə dedi ki...

Ben bu sabah okudum ve ben de beyaz-dora gördüm :) farklı görmek... harfen farklı görmek... korkutan bir gerçek, değil mi?

7.oda dedi ki...

kesinlikle öyle Sabinam.. ürkütücü..

Yorum Gönder