57

Orjinal Adı: The Double
Türkçe Adı: Öteki
Yönetmen: Richard Ayoade
Senaryo: Fyodor Dostoevsky, Richard Ayoade, Avi Korine
Oyuncular: Jesse Eisenberg, Mia Wasikowska



** Filmi kesinlikle bir kez daha hatta belki de birden fazla kez izlemeliyim. Pek çok detayı kaçırdığıma eminim. Karanlık bir sarhoşluk gibi film.. Detayları ikinci izleyişimden sonra yazarım, şimdilik konuya pek girmeden birkaç noktayı not edeyim.


** Karanlık, gerilimli ve kara bir mizahı var. Akıllı bir senaryo.


** Bir rüyayı andıran açılış sahnesi ile başlıyor film ve devamında da bu rüyadan bir türlü uyanamayacağınızı hatta rüyanın gittikçe karabasana dönüştüğünü hissediyorsunuz.


** Geçmişte mi yoksa gelecekte mi geçtiğine karar veremedim; daha çok yakın geleceğin distopik bir evreninde, retro yaşam stili ile donatılmış mekanlarda geçiyor gibi olay örgüsü.


** Yönetmen Richard Ayoade, henüz ikinci filminde büyük ve riskli bir işe soyunmuş. Zira Rus edebiyatının en önemli isimlerinden biri olan ve kitapları kolay kolay beyazperdeye aktarılamayan Dostoyevski’nin "Öteki/İkiz" adlarıyla ülkemizde yayınlanmış olan kitabını uyarlamak, öyle her yönetmenin cesaret edebileceği bir iş değil. 


** Ama yönetmenin kusursuz bir işçilik çıkardığını söyleyebilirim. Filmin tamamında üst düzey bir hikaye anlatımı sözkonusu. Nadiren denk geldiğimiz güzellikte bir sanat eseri var karşımızda.


** Filmin tamamı yer altında geçiyormuş gibi bir his uyandıran mekan tercihleri ve ışık kullanımı muhteşem.  Dostoyevski, yeraltı edebiyatının da öncüllerinden olduğu için filmde distopyaya varan görsel dünya, öykünün üzerinde sırıtmıyor.

** Filmdeki, ofis ortamı Brazil'i anımsatıyor ama ondan daha boğucu bir havaya sahip. Öyle şık bir atmosferle bürokratik cehennem ortamı yaratılmış ki bu düzen içerisinde insanın ve insanlığın yitişi çok başarılı bir şekilde anlatılıyor. 

** İkinci izleyişime kadar Doppelganger konusunu biraz araştırmalıyım.

0 yorum:

Yorum Gönder