"Altın Ayı" Kazanan En İyi 10 Film
Alkan Avcıoğlu, 13 Şubat 2015 / BirGün

65. Berlin Uluslararası Film Festivali’nin sonuna doğru yaklaşıyoruz. Altın Ayı ödülünü kazanan film yarın akşam belli olacak. Biz de geçmişte bu ödüle uzanmış filmlerden en iyi 10’unu hatırlayalım istedik.
1953 - Dehşet Yolcuları (Le Salaire de la peur / The Wages of Fear)
Altın Ayı ödülünü kazanan filmi izleyicilerin oylarının belirlediği yıllarda bu ödüle uzanan ‘Dehşet Yolcuları’, üzerinden geçen onca yıla rağmen eskimeyen bir film. Gerilim ve heyecan yaratma anlamında adeta aksiyon sinemasının dramatik formülünü kuran filmin yönetmenlik koltuğunda Henri-Georges Clouzot bulunuyor.

1957 - Oniki Öfkeli Adam (12 Angry Men)
Altın Ayı ödülünü kucaklayan Amerikan filmlerinin en önemlilerinden biri. Sidney Lumet’nin ilk filmi olan “Oniki Öfkeli Adam” olağanüstü senaryosu ve oyunculuklarıyla ışıldıyor. Sinema tarihinin yeri sarsılmaz klasiklerinden birisi.
1958 - Yaban Çilekleri ( Smultronstallet / Wild Strawberries )
Ingmar Bergman’ın 1957 tarihli klasiği ‘Yaban Çilekleri’ 1958’de Berlin’deki yarışmada Altın Ayı’ya uzandığında eleştirmenlerin övgüsüne boğulan bir filmdi. Aradan yıllar geçtikçe ise daha da değerlendi ve yüzyılın en iyi filmleri arasında kabul görmeye başladı.

1961 - Gece (La Notte)
Michelangelo Antonioni’nin yabancılaşma ve modern insanın çöküşü üzerine ‘Macera’ ve ‘Batan Güneş’in ardından üçüncü filmi ‘Gece’, modernist sinemanın kilometre taşlarından biri. Sadece kamera çalışmasıyla ve çerçevelemeleriyle bile ödülü hak ediyor.
1965 - Alphaville (Alphaville, Une Etrange Aventure de Lemmy Caution)
Ucuz dedektif romanları, distopik bir bilimkurgu ve kara filmin alabildiğine özgün bir karışımı olan ‘Alphaville’, Jean-Luc Godard’ın filmografisinde özel bir yeri olan bir film. Altın Ayı tarihinin en takdire şayan ödül kararlarından biri.
1966 - Çıkmaz (Cul-de-Sac)
Roman Polanski’nin filmografisindeki çok daha popüler olan başyapıtlarının gölgesinde kalsa da ‘Çıkmaz’, yönetmenin aslında en özgün işlerinden biri. Neyse ki bu stilize ve benzersiz derecede tuhaf bir mizaha sahip film Altın Ayı ödülüne layık görülerek farkını belli etmişti.
1977 - Tırmanış (Voskhozhdeniye / The Ascent)
Kendi jenerasyonunun en önemli Rus yönetmenleri arasında gösterilen Larissa Shepitko’nun son filmi olan ‘Tırmanış’ epik bir savaş dramı olduğu kadar, aynı zamanda da muazzam bir sinematografiyle bezenmiş bir alegori.
1999 - İnce Kırmızı Hat (The Thin Red Line)
Usta yönetmen Terrence Malick’in pek çok eleştirmene göre en iyi filmi olan ‘İnce Kırmızı Hat’ Altın Ayı tarihinin en görkemli kazananlarından biri. Malick’in filmi sinema tarihinin en iyileri listelerinde sıklıkla boy gösteren bir başyapıt.

2002 - Ruhların Kaçışı (Sen To Chihiro No Kamikakushi / Sprited Away)
Sinema tarihinin en büyük animasyon ustalarından biri Hayao Miyazaki’nin 2001 tarihli animasyonu 2000’lerin tartışmasız başyapıtlarından biri. Ayrıca bu film Berlin Film Festivalinde ödül alan ilk animasyon film olma özelliğini taşıyor.
2011 - Bir Ayrılık (Jodaeiye Nader az Simin / A Separation)
İranlı yönetmen Asghar Farhadi’nin kusursuzca yazılmış ve oynanmış filmi sadece Berlin Film Festivali’ndeki yarışmanın değil, yılın en iyilerinden biriydi. Basmakalıp karakterlerden kaçınan yönetmen, kompleks bir dramatik yapıyla izleyicinin iyi ve kötü üzerine adeta bir Tolstoy, bir Dostoyevski romanı okurmuşçasına gibi düşünmesini sağlıyordu.

(13 Şubat 2015 / BirGün)
0 yorum:
Yorum Gönder