111

14. !f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivalinde, yeni çalıştıkları firma olan "fabula films" adına kardeşim ve gizmonun seçerek aldığı 6 adet film var.. bir şekilde zaman yaratıp gitmeliyim..




Life Itself / Hayatın Ta Kendisi
Yönetmen: Steve James
ABD - 2014 - 118'
IMDB puanı: 8.0, Metascore puanı: 87
14 Şubat 2015 19:00 Cinemaximum Fitaş Salon 1
15 Şubat 2015 22:00 Cinemaximum Kanyon



“Pek çoğumuz blog yazmayı tercih etti, ben gerek duydum.” Roger Ebert

Her zaman filmi yapan hayat değildir. Bazen film hayatı yapar.
Altmışlarda ve yetmişlerde, yani pek çok kişi için sinemanın altın çağında, Roger Ebert sinema aşkını ve yazma tutkusunu birleştiren ilk sinema yazarlarından oldu. Tam 46 yıl tahtını korudu. Stüdyoların önce destek olduğu, sonra nefret ettiği ve nihayetinde alenen korktuğu bütün mesleki aşamalardan geçti. Bir dönem yorumlarının etkisi öyle arttı ki, en büyük rakibi ve arkadaşı Gene Siskel ile birlikte yaptığı ateşli televizyon programı neredeyse filmlerin başarısını belirler oldu. Mesela bilir miydiniz Martin Scorsese’nin ilk Ebert tarafından keşfedildiğini? Ya da Werner Herzog’un kariyerinde sadece tek filmi birisine, “sinemanın askeri” Ebert’e adadığını? Ebert popülistti, anaakımı bağrına bastı, Chicago Sun Times’ın emektarı olmaktan gurur duydu, sinemanın nasıl olması gerektiğiyle ilgili ideolojik tartışmalara hiç takılmadı. Sinemayı ve filmler üzerine konuşmayı çok sevdi. Sesini kansere yitirdiğinde, blogu sayesinde hiç konuşmadığı kadar konuştu. Yazamayıncaya kadar yazdı.

Festivaller
2014 Cannes, Chicago, Sundance

Trailer:





*********************************************************


The Dark Horse / Kayıp Şampiyon
Yönetmen: James Napier Robertson
Yeni Zelanda - 2014 - 124'
IMDB puanı: 8.7

13 Şubat 2015 21:30 Cinemaximum Fitaş Salon 1
15 Şubat 2015 13:00 Cinemaximum Budak
17 Şubat 2015 22:00 Cinemaximum Kanyon




Cesaret bulaşıcıdır.
Kendisini yıllar içinde fiziksel bakımdan iyiden iyiye çökerten bipolar bozuklukla boğuşan, eski yerel satranç şampiyonu Genesis Potini (!f 2004’te gösterilen Balinanın Sırtında ile hatırladığımız Cliff Curtis), kardeşi Ariki’nin denetiminde psikiyatri kliniğinden salıverilmiştir. Suçla ve çetelerle haşır neşir Ariki ve oğlu Mana’nın yaşadığı evden uzaklaşıp, gerçek hayata geri dönmek isteyen Gen bir gün kendisine benzer sorunlu geçmişleri olan çocukların bulunduğu bir satranç kulübünün varlığından haberdar olur. Bir anda bu birbiriyle uyumsuz görünen gruptan etkilenen Gen, onları Ulusal Satranç Şampiyonası’na hazırlamaya karar verir. James Napier Robertson, gerçek bir olaydan esinlenerek yazdığı senaryosuyla, duygu sömürüsüne açık bu çetrefilli konuyu kolaya kaçmadan kotarıyor. Kayıp Şampiyon, yaşanılan güçlüklere rağmen devam etme isteğinin, ayağa kalkmanın samimi ve gerçekçi detaylarla dolu anlatımı aslında.

Festivaller
2014 Toronto


Trailer:





*********************************************************


The One I Love / Tek Aşkım
Yönetmen: Charlie McDowwel
ABD - 2014 - 91'

IMDB puanı: 7.1, Metascore puanı: 66
14 Şubat 2015 19:30 Cinemaximum Fitaş Salon 4
18 Şubat 2015 22:00 Cinemaximum Budak
21 Şubat 2015 19:30 Cinemaximum Kanyon


“Mutlu olmamız çok kolaydı… Şimdi, tekrar yaratmamız gereken bir şeye dönüştü,” (Filmden)

Her şey olacağına varır demenin en acayip yolu.
Rayından çıkan bir romantik komedi. Kesin çözümün yolunu bulmuş bir evlilik terapisti. “İyi günde ve kötü günde” sözüne sonuna kadar inanmış bir evlilik; ta ki öteyi görene kadar! Çiftler, evlilikler ve ilişkiler hakkında yapılabilecek her türlü filmi gördüğümüzü düşündüğümüz anda karşımıza çıkan bir yenisi. Tek Aşkım, her türlü yıkım veya telafi, en güzel aldanış veya en sert gerçeklik üzerine söylenebilecek yeni bir şey kalmadığını sananları yanıltıyor. Filmin bir yerinde Ethan, "Kim Korkar Virginia Woolf’tan?" filminin alternatif, tuhaf bir boyutunda gibi olduklarını söylüyor. Yorumun epey ince ve isabetli olduğunu görüyoruz.

Festivaller
2014 Sundance, Seattle


Trailer:




*********************************************************



X + Y
Yönetmen: Morgan Matthews
Birleşik Krallık - 2014 - 111'
IMDB puanı: 7.4

12 Şubat 2015 19:00 Cinemaximum Fitaş Salon 4
14 Şubat 2015 22:00 Cinemaximum Kanyon
22 Şubat 2015 13:00 Cinemaximum Budak


“Bazen onun için gerçek dünyada olmak acı verici.” Morgan Matthews (Yönetmen)


Genç bir matematik dehasının, mantığının alamadığı tek şeyle -aşkla- karşılaşmasının hikayesi.
Etrafıyla iletişim kurmakta zorlanan Nathan, kendi küçük dünyasına çekilmiştir. Bütün tesellisini rakamların ve matematiğin dünyasında bulan Nathan, annesi Julie de dahil olmak üzere kendisine yakın herkesi kendinden uzaklaştırmaktadır. Sıra dışı matematik öğretmeni Humphreys’in de desteğiyle kendisini Tayvan’da yapılacak olan Uluslararası Matematik Olimpiyatları’na İngiliz takımının bir parçası olarak hazırlanırken bulur. Nathan, bu süreçte büyümenin zorlukları ve aşkın tuhaflıklarıyla da karşılaşacaktır. X+Y bildiğimiz matematik filmlerinden oldukça farklı. Morgan Matthews gerçek bir olaydan esinlenerek ortaya çıkardığı bu duygusal hikayede karakterlerine mesafeli ve onları istismar etmeyen bir yaklaşım benimsiyor. Bu bakımdan film, detaylı ve incelikli arkaplanıyla dikkat çekiyor. İlk aşkın karmaşıklığı, büyümek ve mahremiyetle başa çıkmak üzerine hayat dolu bu nefis ilk film sizi kalbinizden yakalamayı başaracak.

Festivaller
2014 London, Rome, Toronto

Trailer:





*********************************************************




Starry Eyes / Şeytanın Gözleri
Yönetmen
: Kevin Kolsch, Dennis Widmyer
ABD - 2014 - 98'

IMDB puanı: 6.1, Metascore puanı: 49
17 Şubat 2015 19:30 Cinemaximum Budak 
21 Şubat 2015 23:59 Cinemaximum Fitaş Salon 1



“Kesinlikle erken dönem Cronenberg ve tabii ki Zulawaski'nin Saplantı'sından etkilenmiştik.” Dennis Widmyer (Yönetmen)


Şöhretin bedeli nedir?
Sarah Walker Hollywood'da ilk büyük rolünü alabilmek için her şeyi yapmaya hazır, kararlı bir oyuncudur. Birçok sonuçsuz provadan ve sonu olmayan günlük işlerden sonra Astraus Pictures'dan gelen telefonla sanki o büyük role geçme ânı gelmiştir Sarah için. Tuhaf geçen provalardan sonra Sarah, efsanevi prodüksiyon şirketinin yeni projesinde başrole layık görülmüştür. Bundan sonra film hem Sarah'yı hem de seyirciyi Hollywood'un karanlık yüzünün başrolde olduğu, sinema dünyası hakkında başka bir filmle baş başa bırakır. Şeytanın Gözleri, Rosemary'nin Bebeği ve Gözü Tamamen Kapalı arasındaki atmosferiyle dikkat çeken rahatsız edici bir paranoya hikayesi. Kevin Kolsch ve Dennis Widmyer, 80'ler korku sinemasını akla getiren bu filmleriyle okültün, saplantının, tutsaklığın her an her yerden çıkabildiği muazzam bir sinema dünyası taşlaması ortaya koyuyor ve senenin en çok dikkat çeken korkularından birine imza atıyorlar.

Festivaller
2014 SXSW


Trailer:




*********************************************************

                Surprise Film / Sürpriz Film






Korku mu eve gelir yoksa ev mi korkuyu üretir? Uzun yıllardır evdeki korku perdeye bu kadar şok edici bir şekilde yansıtılmamıştı. Karakterleri gibi bu evden kaçmak isteyeceksiniz. Yurt dışındaki gösterimlerinde salonları boşaltan, bayılmamak için kaçan insanlar gibi. Kurbanın kim olduğu sürekli değişecek. Üstelik bu oyunda kumandayı eline alıp geriye saramayacaklar. İyisi mi gözlerinizi kapatın.

15 Şubat 2015 19:30 Cinemaximum Kanyon
16 Şubat 2015 19:30 Cinemaximum Fitaş Salon 1
20 Şubat 2015 22:00 Cinemaximum Kanyon


0 yorum:

Yorum Gönder